Hétköznapi terápiák - terápiák a hétköznapokban 1.
Zeneterápia

Úgy gondoltam, hogy indítok itt egy kis sorozatot a terápiákról, hogy több információd legyen róluk.

zeneterapia.png

 A zene ereje

Az egyik szombati napon valamilyen rendezvény volt a faluban, ezért egész délutántól késő éjszakáig szólt a zene. Sajnos kívülről semmi másnak nem hallottam ezt, mint borzalmas, egyhangú zajnak. Én nagyon szeretem a zenét, ezért kicsit elgondolkodtam ezen a helyzeten. Hol az a pont, ahol építő jellegű, és hol pedig romboló a zene?

Évtizedekkel ezelőtt megfigyeltem már, hogy van olyan zene, amely rombolja a lelket, annyira depresszióssá képes tenni, hogy teljesen maga alá gyűri az embert. Vannak olyan dalok, amelyek kimondottan sátánisták, a sötét erőket mozgósítják, és biztos vagyok benne, hogy betegséget okoznak. Ezeket most inkább csak elrettentésként említem meg, hogy figyeljünk oda erre.

A jól megválasztott muzsika, hang pedig lehet gyógyító jellegű is. Erről most azért írok, mert nagyon sokat tud segíteni feldolgozni az elakadt érzelmeket, de akár súlyos betegségben szenvedőknek is tud segíteni, akár csak azzal, hogy jobb kedvre deríti őket. Azt hiszem, mindenkinek az életében van elakadt érzelmi blokk, vagy ismer betegségben szenvedő embereket. Érdemes lenne kihasználni a zene erejét!

A zene, mint terápia

2011-ben részt vettem egy olyan továbbképzésen, amely a zeneterápiáról szólt, és annak jelentőségéről a személyiségfejlesztésben. Bár ettől még nem lettem zeneterapeuta, de nagyon sokat tanultam belőle.

A zeneterápia nagyon sokféle lehet, mert nagyban függ attól, hogy milyen állapotú, képességű embereknek szeretnénk vele segíteni. Így például használják fogyatékos, súlyos betegségben szenvedő, pszichiátriai- és szenvedélybeteg, magatartás- és figyelemzavaros gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Mi lehet zeneterápia?

  • egy nyugtató, lazító zene hallgatása
  • inspiráló muzsika hallgatása alkotással kombinálva (rajz, festés, kézművesség)
  • mozgásmeditációs, vagy terápiás tánc (pl.: Lemanguria)
  • hangok megfigyelése, figyelemfelkeltés hangokkal (ritmushangszerek: fa és fém ütősök, dobok, csörgők)
  • egyszerű hangszerekkel érzelmek kifejezése (ritmushangszerek: fa és fém ütősök, dobok, csörgők), pl.: vihar, öröm, harag eljátszása
  • komolyabb hangszerekkel való ismerkedés, dalok megtanulása (pl.: furulyán, zongorán)
  • a fentiek közül bármelyik tevékenység, amelynek a végén a terapeuta megbeszéli a résztvevőkkel a felismeréseiket, az érzéseiket

Minél inkább van mód arra, hogy a beteg kezébe is vegye ezeket a hangszereket, annál nagyobb lehet a terápia sikere. Hiszen több érzékszervet hoz működésbe, és megélheti azt az örömöt, hogy ő maga kreált valamilyen ritmust, hangot, akár dallamot is dúdolhatott mellé. A siker néha csak annyi, hogy egy nagyon súlyos fogyatékkal élő gyermek a doboló terapeuta felé fordítja a tekintetét, vagy megnyugszik, de abban az állapotban, az nagyon sokat jelent!

Próbáld ki!

Hogy miért írom le ezt egy blogcikkemben? Azért, hogy ha van egy figyelem-, magatartászavaros, vagy autista gyereked, akkor próbálj beszerezni néhány ritmushangszert, amelyek egyáltalán nem drágák! Nézd meg, mit kezd vele a gyermeked. Lehet, hogy segíteni kell neki, és az elején csak nagy ricsajt fog csinálni. De a hangok előbb-utóbb felkeltik az érdeklődését, és a zene figyelemre készteti őt. Ha a zene-bonához még mozgás is társul, az még az agyi, idegrendszeri pályákat is fejleszti! A családi közös csörgés-zörgés pedig sok vidámságra adhat okot.

A kellemes zene hallgatása is sokat segíthet. Bár nem feltétlenül kell mindig olyan lemezt elővenned, amin elalszol. Azt gondolom, hogy mindig válassz a hangulatodhoz illőt. A jól megválasztott dalok, mantrák átenergetizálják az otthonodat, az ott lévő személyeket is, pozitív energiával töltik fel, tisztítják.

Én sok ilyen ritmushangszert beszereztem. Gyere el, próbáld ki őket!

Rendkívül fontosnak tartom, hogy folyamatosan dolgozzunk a saját lelkünk fejlődésén, és ehhez a saját módszereimmel igyekszem hozzájárulni. Gyere el, tárjuk fel együtt az elakadásokat, és oldjuk is fel ezeket! Ne félj, együtt könnyebb! Foglalj időpontot. Segítek! Várlak szeretettel!

nls-logo-fekvo.png

 

Hívj vagy írj bizalommal: +36 30 314 0661, info@noraalelkeksegitoje.hu

WEB: https://noraalelkeksegitoje.hu/

Varázsold teljesebbé az életedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://leleksegito.blog.hu/api/trackback/id/tr7514931316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nóra - a lelkek segítője

Küldetésem: "A lelkeknek oly módon segíteni a fény erőivel összhangban, hogy így a Föld bolygón egy boldogabb, fénnyel teli világot hozzunk létre." Mindenkinek megvannak a maga lelki sérülései, amelyeket ebben az életben, vagy az ezt megelőző életekben szerzett. Munkámmal ezeken igyekszem segíteni az ezotéria és a spiritualitás eszközeivel: jóslással, energetikai tisztításokkal, érzelmi és karmaoldással, az előző életek feltárásával. Blogomban ezekhez a területekhez kapcsolódó tapasztalataimat, gondolataimat szeretném megosztani.

süti beállítások módosítása