Hétköznapi terápiák - terápiák a hétköznapokban 4.
OH kártya önismeret

Sokféle önismereti eszköz, módszer létezik. Az OH kártyával én kb. 5 éve ismerkedtem meg, részt vettem az OH kártya instruktor képzésen, és nagyon tetszett. Azóta már a párkapcsolati képzését is elvégeztem. Nagyon szeretem ezeket a kártyákat használni.

oh-kartya.png

Mi az OH kártya?

Az OH kártya egy pszichológiai módszer, és az ún. "aha-élményről" kapta a nevét. Az aha-élmény elnevezés a hirtelen jött felismerésből származik, amikor talán az illető még a homlokára is csap, hogy éppen pont most jutott eszébe az öszefüggés. A kártyán az aha-élményt úgy fordították le, hogy"oh!", ezért OH kártya.

Nagyon sokféle kártyacsomag létezik. Az alap csomagban van 88 képkártya és 88 szókártya. A többi kártyacsomagban csak képek találhatók, de a kártyacsomagok képei kombinálhatóak. A szókártyák magyar nyelvűek (bár a kártya eredetileg angol nyelvű), és a pszichológiában a legfontosabb kifejezéseket tartalmazza. A képkártyák beleillenek a szókártyák közepén lévő üres keretbe, így mindegyikkel összeillenek. A különböző csomag képkártyák különböző jellegű, hangulatú festményeket ábrázolnak, amelyek kimondottan erre a célra készültek.

A kártya használata

Az OH kártya használható önismeretre, személyiség, kommunikáció és kreativitás fejlesztésére. Alkalmazható egyéni és kiscsoportos terápiában, és csapatépítésre is. Lehet nagyon szórakoztató is, de nagyon mély érzelmeket is felszínre hozhat. Most már egy remek kis könyv is kapható, amelyben különböző feladatokat írnak le a szerzők.

A módszer a szabad asszociációra épül. A feltárandó helyzetnek és az ehhez kapcsolódó feladatnak megfelelően húz vagy választ bizonyos számú képet és akár szókártyát a terápiában részt vevő személy. Az adott témához kapcsoltan elmondja, hogy mit lát a képen, milyen érzéseket társít hozzá. Esetleg milyen élménye kapcsolódik a képen látható dologhoz, hol jelenik ez meg az ő életében.

Van, aki megijed attól, hogy neki nem fog semmi az eszébe jutni, nem működik az asszociációja, de ez nem így van. Lehet ezt akár csak egy "játéknak" felfogni, és akkor mindjárt könnyebb a helyzet.  Játszani még a felnőttek is szeretnek. Az OH kártya instruktor, a terapeuta pedig pont azért van ott, hogy ezt az asszociációt, a felismerést segítse. Kérdéseket tehet fel, irányíthat, támogathat, megerősíthet, de nem mondhatja meg a "megoldást". Hiszen nincs is jó vagy rossz válasz, nincs abszolút megoldás, mert a képek a tudatalattihoz kapcsolódnak, így mindenkinek mást jelentenek.

Egyéni terápiában és csoportmunkában is nagyon hasznos felismerések szoktak születni. Remekül használható az érzelmi, élethelyzeti elakadások feltárásában. Ráadásul itt a problémát igazából az ügyfél bogozza ki saját maga számára, így erősödik énereje, a hite saját magában, mert ő találta meg a kiutat! A terapeuta csak az irányt adja hozzá, és nem hagyja elkalandozni, kilépni a "feladatból".

A párkapcsolati káryacsomag egy kicsit speciális, ezért is van külön képzése. Itt a képek a párkapcsolatra utalnak, de van hozzá egy pakli kártya speciális útjelző tábla is, amelyek felszólításokat fogalmaznak meg, illetve jelzik a kapcsolat energetikáját. Ez a kártyacsomag is hasonlóan erőteljes felismeréseket hozhat a terápiában résztvevő számára.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy folyamatosan dolgozzunk a saját lelkünk fejlődésén, és ehhez az én módszereimmel igyekszem hozzájárulni. Gyere el, tárjuk fel együtt az elakadásokat, és oldjuk is fel ezeket! Próbáld ki ezeket a klassz OH kártya csomagokat. Akár barátokkal együtt is jöhetsz, úgy szórakoztatóbb is. Ne félj, együtt könnyebb! Foglalj időpontot. Segítek! Várlak szeretettel!

 

nls-logo-fekvo.png

 

 

Hívj vagy írj bizalommal: +36 30 314 0661, info@noraalelkeksegitoje.hu

WEB: https://noraalelkeksegitoje.hu/

Varázsold teljesebbé az életedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://leleksegito.blog.hu/api/trackback/id/tr614984586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nóra - a lelkek segítője

Küldetésem: "A lelkeknek oly módon segíteni a fény erőivel összhangban, hogy így a Föld bolygón egy boldogabb, fénnyel teli világot hozzunk létre." Mindenkinek megvannak a maga lelki sérülései, amelyeket ebben az életben, vagy az ezt megelőző életekben szerzett. Munkámmal ezeken igyekszem segíteni az ezotéria és a spiritualitás eszközeivel: jóslással, energetikai tisztításokkal, érzelmi és karmaoldással, az előző életek feltárásával. Blogomban ezekhez a területekhez kapcsolódó tapasztalataimat, gondolataimat szeretném megosztani.

süti beállítások módosítása